Kisah Teladan Nabi Muhammad dan Pengemis Buta

Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata, “Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, ia itu orang gila, ia itu pembohong, ia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya.”

Ilustrasi Pengemis

Setiap pagi Rasulullah s.a.w mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah s.a.w menyuapi makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan biar tidak mendekati orang yang berjulukan Muhammad. Rasulullah s.a.w melakukannya sampai menjelang baginda wafat. Setelah kewafatan Rasulullah s.a.w tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi yang buta itu.


Suatu hari Abu Bakar r.a berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.a. Dia bertanya kepada anaknya, “Wahai anakku, adakah sunnah kekasihku yang belum saya kerjakan?” Aisyah r.a menjawab pertanyaan ayahnya, “Wahai ayah, engkau ialah spesialis sunnah, hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja.” “Apakah itu?” tanya Abu Bakar r.a. Setiap pagi Rasulullah s.a.w selalu pergi ke hujung pasar dengan membawa makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana,” kata Aisyah r.a.


Keesokan harinya Abu Bakar r.a pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abu Bakar r.a mendatangi pengemis itu dan menunjukkan makanan itu kepadanya. Ketika Abu Bakar r.a mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak, “Siapakah kamu?” Abu Bakar r.a menjawab, “Aku orang yang biasa.” “Bukan! engkau bukan orang yang biasa mendatangiku,” jawab si pengemis buta itu. “Apabila ia (Rasulullah s.a.w) datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah lisan ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan padaku dengan mulutnya sendiri,” pengemis itu melanjutkan perkataannya.


Abu Bakar r.a tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, “Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu, saya ialah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Dia ialah Muhammad Rasulullah s.a.w.” Setelah pengemis itu mendengar kisah Abu Bakar r.a, ia pun menangis dan kemudian berkata, “Benarkah demikian?, selama ini saya selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.” Pengemis Yahudi buta tersebut risikonya bersyahadat dihadapan Abu Bakar r.a.